fbpx

Hoeveel kost een website?

Hoeveel kost een website?

Hoeveel kost een website nu eigenlijk? Het is een vraag die mij vaak wordt gesteld, maar moeilijk te beantwoorden is. Het antwoord komt eigenlijk altijd neer op : ‘Dat hangt ervan af’. Daarom zal je ook zelden concrete cijfers kunnen vinden. 

In dit artikel ga ik echter mijn best doen om wat bedragen te geven en duidelijkheid te scheppen over de kost van een website. Dit zal ik doen op basis van een factor die een grote invloed heeft op de prijs, namelijk : Wie maakt de website?

Zelfs door op deze manier een schatting te geven is er nog een factor die niet te voorspellen is : de grootte van een project. Daarom zijn de geschatte prijzen hieronder gebaseerd op een vaak voorkomend website project, waarbij de website beschikt over standaard-functionaliteiten en 5 tot 8 pagina’s.

Disclaimer : De prijzen die je hieronder kan vinden zijn enkel schattingen en zijn gebaseerd op persoonlijke ervaring en kennis. Ze zijn er enkel om je wat richtlijnen te geven als je op zoekt bent naar de prijs voor een nieuwe website.

Als je een vraag of opmerking hebt, kan je mij altijd contacteren!

Hoeveel kost een website ?

Zelfgemaakt : €0 – €400

Er is natuurlijk altijd de optie om je nieuwe website zelf te maken. Tegenwoordig zijn er genoeg tools die een groot deel van het werk voor je doen en het internet staat vol met video’s en artikels die je verder zullen helpen. 

Verwacht echter wel niet dat het eindresultaat even goed gaat zijn dan wanneer je hem laat maken door iemand met meer expertise. Beschik je echter over een zeer beperkt budget, dan is dit zeker een goede optie met de moderne tools die ter beschikking zijn.

Tip : Als je er voor kiest om je website zelf te maken, kies dan ook voor de juiste tools. Indien je een normale commerciële website nodig hebt, raad ik je altijd aan om je website te maken met WordPress. Wil je liever een tool gebruiken die gemaakt is voor beginners? Neem dan eens een kijkje naar programma’s zoals Wix of SquareSpace. Voor een simpele webshop raad ik je aan om Shopify eens te proberen.

Maak gebruik van een voorgemaakt thema die bij je gekozen tool hoort en vul de inhoud zelf in. Zo heb je makkelijk een professioneel ontwerp. Deze is natuurlijk wel niet doeltreffend of origineel want er zullen nog honderden tot duizenden andere websites zijn met hetzelfde thema, maar zelf een ontwerp in elkaar gaan steken maakt alles nog stukken moeilijker.

Eens je over wat meer budget beschikt kan je nog altijd een nieuwe website laten maken door een expert.

Budget website verkopers : €500 – €1500

Tegenwoordig kom je steeds vaker bedrijven tegen die websites verkopen voor een zeer lage prijs of op jaarlijkse huurbasis. Wees hiervoor echter op je hoede, deze zijn zelden van goede kwaliteit.

Verwacht hier ook geen op maat gemaakte oplossing, je website zal meestal gebaseerd zijn op een bestaand thema en vaak zal je zelf ook nog de inhoud moeten toevoegen.

Dit is dus vergelijkbaar met de situatie waarin je zelf je website maakt, alleen zal je (hopelijk) wat minder werk hebben, maar daar betaal je dan ook voor.

Deze optie zou ik zelden of nooit aanraden, zelf een website maken met bijvoorbeeld WordPress en vervolgens een thema kiezen of kopen is de betere optie bij een beperkt budget.

Kies dus enkel voor deze optie als je zelf geen zin of tijd hebt om een website te maken en beschikt over een beperkt budget.

Freelancer : €1500 – €5000

Een freelance web designer is een expert die op zelfstandige basis websites maakt. Deze zullen meestal een stukje goedkoper zijn dan een agency maar bieden vaak nog steeds dezelfde (of hogere) kwaliteit bij kleine projecten.

Als je ervoor kiest om samen te werken met een freelancer, mag je verwachten dat je een op maat gemaakt ontwerp krijgt en een website die technisch sterk in elkaar zit.

De prijs, kwaliteit en service die je kan verwachten hangen natuurlijk af van de freelancer in kwestie dus bekijk eerst of het wel de juiste persoon is om mee samen te werken.

Deze optie is aan te raden voor kleine tot middelgrote ondernemingen die op zoek zijn naar een nieuwe website op maat.

Wil je graag samenwerken met een freelancer? Neem dan gerust eens contact met mij op!

Klein agency : €2500 – €15.000

Dit is een soort bedrijf waarbij er een kleine groep van experts aanwezig zijn die elkaar kunnen aanvullen. Ieder lid van een agency zal een bepaalde expertise hebben en kan eventueel waarde toevoegen aan je project. Vaak werken agencies ook samen met freelancers om bepaalde taken over te nemen.

De prijzen van een agency zijn meestal iets hoger als die van een freelancer maar dit hangt ook sterk af van de kwaliteit, prijsstructuur, locatie en nog veel meer factoren. 

Je kan hierbij, net zoals bij een freelancer, verwachten dat je een op maat gemaakt ontwerp krijgt en een website die technisch sterk in elkaar zit.

Wil je graag samenwerken met een kleine groep van experts, dan is dit een goede optie.

Let echter ook bij kleine agencies op of ze effectief hoge kwaliteit aanbieden.

Groot agency : €7.000 – €20.000

Als laatste hebben we ook nog een groot agency, het spreekt voor zich dat hier dus ook een groep experts zijn, maar dan gewoon een stuk meer en meestal met nog specifiekere specialiteiten. Binnen zo een agency worden er vaak groepjes gevormd die in principe hetzelfde werken als een kleiner agency. Ook deze agencies werken regelmatig samen met freelancers.

Het is logisch dat je bij zulke agencies hogere prijzen kan verwachten dan bij de andere opties. Ze bestaan al jaren en hebben zichzelf al meer dan bewezen. De expertise die je hier zal krijgen is normaal ook nog hoger en diverser als bij de andere opties.

Kleinere, niet complexe projecten, zoals het voorbeeld in dit artikel, zijn niet direct geschikt voor de meeste grote agencies. Zij zijn eerder een sterke keuze bij grotere en complexe projecten waarbij veel expertise in verschillende velden nodig is.

Heb je een complex project dat om veel specifieke expertise vraagt en beschik je over een groot budget? Dan is samenwerken met een groot agency veruit de beste optie.

Bijkomende website kosten

Nu weet je ongeveer hoeveel een website kost. Dit waren enkel de ontwerp- en ontwikkelingskosten, hiernaast zijn er echter ook nog andere bijkomende website kosten waar je best van op de hoogte bent.

Domeinnaam

De domeinnaam is de naam van je website, zoals bijvoorbeeld de naam van deze website : wordpress-448199-1719494.cloudwaysapps.com. Hiervoor zul je meestal jaarlijks betalen, gelukkig is dit in de meeste gevallen maar ongeveer 15 euro, tenzij je een domeinnaam wilt die al bezet is.

Wil je een domeinnaam die al bezet is overkopen van iemand? Dan zal je gaan moeten onderhandelen met de eigenaar van die domeinnaam. Hiervoor kan je al rap diep in de buidel tasten en honderden of duizenden euro’s betalen. Meestal zal je hiervoor niet kiezen, maar het is een optie als je perse een bepaalde domeinnaam wilt.

Hosting

Of je nu zelf een website maakt of het laat maken door iemand anders, je zal altijd moeten betalen voor hosting om je website online te houden. 

Betaal je de hosting rechtstreeks aan de hostingmaatschappij? Verwacht dan ongeveer 8 tot 30 euro per maand, afhankelijk van het pakket dat je kiest.

Zorgt iemand anders voor de hosting van je website? Dan zal je hiervoor meestal wat extra moeten betalen. Hier zit echter ook vaak onderhoud bij inbegrepen dus het is normaal dat dit wat meer kost. Zo zullen ze er bijvoorbeeld voor zorgen dat je website up-to-date en veilig blijft en dat er voldoende back-ups gemaakt worden. Verwacht zo een 30 tot 80 euro per maand.

Beheer & aanpassingen

Als je zelf je website beheerd zal dit niks kosten, behalve je tijd dan natuurlijk. Je kan dus serieus wat kosten besparen als je een website laat maken bij een partij die je toegang geeft tot een beheerspaneel waar je zelf makkelijk dingen kan aanpassen.

Wil je iets laten aanpassen door je web designer? Dan kan je meestal een uurtarief verwachten van 40 tot 120 euro per uur.

Conclusie

Hoeveel kost een website? Ik zal nog steeds moeten zeggen : “dat hangt ervan af”, maar ik hoop dat je nu al een beter idee hebt van wat je kan verwachten en waar je op moet letten.

Belangrijk om over na te denken is : “Wat levert mijn website op?”. Een website die bijvoorbeeld €3000 euro kost en er vervolgens voor zorgt dat je €6000 per jaar meer verdient, is een goede investering.

Een website waar je €1000 voor betaald en amper voor extra verkoop zorgt, maar wel voor extra werk, is dan in vergelijking een minder goede investering.

Stel dus eerst doelen op voor je nieuwe website en kijk vervolgens welke opties binnen je budget passen die dat doel kunnen bereiken.

Heb je genoeg tijd en beschik je over een beperkt budget? Probeer dan zelf je website in elkaar te steken.

Kan je wat budget vrijmaken en wil je een kwaliteitsvolle website op maat? Werk dan samen met een freelancer of een klein agency.

Heb je een groot en complex project en is budget vrijmaken geen probleem? Kies er dan voor om samen te werken met een groot en gespecialiseerd agency.

Ben je op zoek naar een betrokken partner voor een professionele en resultaatgerichte website? Neem dan gerust eens contact met mij op!

Share on facebook
Share on linkedin
Vince Colson

Vince Colson

Ik ontwerp, ontwikkel en optimaliseer professionele websites die meer resultaten opleveren voor lokale KMO's.