Je hebt vast al wel eens gehoord van SEO, maar wat is het nu eigenlijk precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe gaat het in zijn werk?
Door dit artikel een keer door te nemen wordt het allemaal duidelijk. Of je er nu zelf aan wilt beginnen of wil weten waar die gek die je elke maand betaald mee bezig is, dit artikel zal je verder helpen.
Enkele basisbegrippen voor we er aan beginnen :
- Zoekmachine : Dit wordt gebruikt om informatie op te zoeken, bekendste voorbeeld hiervan is Google.
- Zoekopdracht : Datgene wat je ingeeft in een zoekmachine om de gewenste informatie te vinden.
- Zoekresultaten : De resultaten die worden getoond na het ingeven van een zoekopdracht.
- Zoekranking/rangschikking : De plaats die je krijgt in de zoekresultaten voor een bepaalde zoekopdracht.
- Keywords : De sleutelwoorden van een pagina die vertellen waar de pagina hoofdzakelijk over gaat.
Wat is SEO?
SEO is de afkorting voor Search Engine Optimalisation oftewel zoekmachine optimalisatie. Hierbij zorg je ervoor dat er meer bezoekers op een organische (niet betaalde) manier op je website terecht komen in zoekmachines zoals Google.
Een voorbeeld om het duidelijker te maken :
Karel verkoopt auto’s in Lommel. Als iemand in Google ingeeft ‘auto kopen in Lommel’, zou het natuurlijk ideaal zijn dat Karel zijn website bovenaan de zoekresultaten komt te staan. Dit gebeurt echter niet zomaar, daarvoor is SEO nodig.
Onbewust doet iedereen een klein beetje aan SEO. Stel bijvoorbeeld dat Karel duidelijk in de tekst op zijn website vermeld dat hij auto’s verkoopt in Lommel, zoekmachines zullen deze tekst analyseren en daaruit afleiden waar de website van Karel voor dient. Vervolgens krijgt zijn pagina een plaats in de zoekresultaten voor relevante zoekopdrachten.
Het is echter niet zo simpel als het voorbeeld hierboven om goed te kunnen scoren in de zoekresultaten. Hiervoor moet je een sterke kennis hebben van de manier waarop zoekmachines werken en hoe je daarop inspeelt. Eens je deze kennis hebt en je er actief mee bezig bent, kan je pas zeggen dat je echt aan SEO doet.
Het verschil tussen SEO en SEA
Je weet ondertussen al wat SEO is en waar het voor staat, nu bestaat er ook nog zoiets als SEA. Dit brengt vaak mensen in de war en ze weten soms niet goed wat nu precies het verschil is. Dit is echter wel belangrijk als je de basis van SEO wilt snappen dus ik leg het hier even kort uit.
SEA staat voor Search Engine Advertising, oftewel zoekmachine adverteren. Hierbij betaal je om in de zoekresultaten te komen voor relevante zoekopdrachten. Je zal dan per klik naar je pagina een bepaald bedrag moeten betalen. Het bekendste voorbeeld hiervan is Google Ads, waarbij je betaalt voor advertenties in Google.
Daarin zit dus het grote verschil met SEO, waarbij je in principe niks betaalt om in de zoekresultaten te staan of voor een klik naar je pagina.
Bij SEO verdien je kliks door een geoptimaliseerde website te hebben met interessante inhoud. Bij SEA betaal je om kliks te krijgen naar je website.
Voor- en nadelen van SEO
Voor ik begin uit te leggen hoe het allemaal in zijn werk gaat vraag je je misschien af of het de investering van je tijd of geld wel waard is.
Daarom zet ik hier een aantal voor- en nadelen op een rijtje om je een duidelijker beeld te geven.
Voordelen
- Het zorgt voor meer bezoekers/potentiële klanten op je website. Dit spreekt voor zich. Het doel van SEO is namelijk om meer (relevante) bezoekers naar je website te krijgen.
- Zoekmachine optimalisatie staat bekend voor een hoge ROI oftewel Return On Investment. Eenmaal je website hoog begint te scoren in Google kunnen de resultaten echt enorm goed zijn en is het je investering dubbel en dik waard.
- De resultaten zijn relatief makkelijk te meten. Een van de voordelen van de meeste online marketing strategieën is dat je via verschillende tools duidelijk kan zien wat de resultaten zijn. Iets wat je bij traditionele marketingstrategieën weinig tegenkomt. Zo kan je je strategie constant bijsturen.
Nadelen
- Het is een strategie die pas op lange termijn begint te werken, je zal er op korte termijn meestal niet heel veel aan hebben. Je zal meestal toch minstens een drietal maanden moeten wachten voor je er echt wat resultaat van zult zien. Stel dat je beslist om er in te investeren zul je dat dus in je achterhoofd moeten houden.
- Effectiviteit hangt sterk af van de concurrentie. Doet je concurrentie al langer en meer aan SEO? Dan zal het moeilijker zijn om helemaal bovenaan de zoekresultaten te komen.
- SEO is arbeidsintensief en staat niet stil. Zoekmachines werken hun algoritme regelmatig bij en je website eenmaal optimaliseren zal uiteindelijk weinig opleveren. Als je aan zoekmachine optimalisatie doet is dit dus iets waar jij, of de daarvoor verantwoordelijke(n), de nodige tijd in zult moeten blijven steken.
Maar zoals een wijs man ooit zei : “Elk nadeel heb se voordeel”. Stel je voor dat SEO enkel maar voordelen had, dan deed iedereen met een functionerend brein er aan mee waardoor de concurrentie immens zou zijn.
Kortom : SEO is zeker niet de makkelijkste vorm van marketing of publiciteit, je zal er ofwel veel tijd ofwel veel geld (voor iemand anders zijn tijd/expertise) in moeten investeren. Maar zoals in de voordelen is aangehaald, het staat bekend voor een hoge ROI en het kan die investering zoveel malen meer terug betalen indien het op een professionele manier wordt gedaan.
Hoe werkt SEO?
Zoekmachines zoals Google hebben algoritmes die bepalen wat de zoekresultaten voor een zoekopdracht zullen zijn. Deze algoritmes worden beïnvloed door meer dan 200 factoren! Om het nog eens moeilijker te maken worden de factoren die meespelen in dit algoritme ook nog eens redelijk geheim gehouden door de zoekmachines.
Vrees echter niet, door veel trial en error van talloze specialisten zijn er enorm veel factoren gekend. Vooral de factoren die het meeste invloed hebben op de zoekresultaten zijn al lang geen geheim meer.
Belangrijk is dat je begrijpt dat deze algoritmes er niet zijn om je het leven moeilijk te maken. Ze zijn ontwikkeld om er voor te zorgen dat als iemand iets opzoekt, ze ook effectief vinden wat ze wilden vinden. Het is dus niet meer dan logisch dat ze bestaan, zoekmachines zouden anders totaal niet nuttig zijn.
Bij SEO is het dus aan jou, of de hiervoor verantwoordelijke(n) om ervoor te zorgen dat Google weet dat jouw website/pagina nuttig gaat zijn voor bepaalde zoektermen.
Nu is het tijd voor de meer technische kant. Hieronder worden de belangrijkste factoren van SEO aangehaald. Hiervoor gaan we het opdelen in twee delen : on-page en off-page SEO.
On-page SEO
On-page SEO staat voor alle optimalisaties die je op je website zelf kan uitvoeren. Dit zijn factoren die je zelf onder controle hebt en waar je direct mee aan de slag kan als je aanpassingen kan doorvoeren op je website.
Content
De eerste, en zonder twijfel meest belangrijke, factor voor (on-page) SEO is ‘content’, oftewel inhoud. Een website zonder of met slechte inhoud zal zelden gevonden worden in zoekmachines. De inhoud op je pagina’s zal altijd de nummer één factor zijn waar zoekmachines naar kijken om je een plaats in de zoekresultaten te geven.
Enkele tips voor content die scoort in Google :
- Zorg ervoor dat de kwaliteit van de inhoud hoog ligt en voldoet aan de verwachtingen van bezoekers.
- Hou de inhoud up-to-date, werk je content regelmatig bij als er iets te verbeteren valt. Mensen zijn niet op zoek naar content die verouderd is, zoekmachines weten dit en houden hier rekening mee.
- Gebruik keywords strategisch doorheen je content. Zet je tekst er niet vol mee maar gebruik ze op plaatsen waar ze natuurlijk overkomen en best ook af en toe in de (tussen)titels.
HTML
HTML is de programmeertaal die gebruikt wordt om structuur te brengen in je website. Hierbij zijn er enkele elementen die een belangrijke rol spelen bij SEO. Heb je hier zelf geen kennis van? Vraag dan hulp aan iemand met meer kennis of aan Google natuurlijk 🧐
- Title tag : Dit element bepaalt de titel van je pagina. Zorg dat deze duidelijk maakt waar je pagina over gaat en probeer je keyword(s) hierin te verwerken.
- META description : Dit element zorgt voor de korte uitleg die wordt getoond in de zoekresultaten pagina. Het is bewezen dat deze geen rechtstreekse invloed heeft op je rangschikking maar wel een grote invloed heeft op het feit of iemand op jouw pagina klikt of niet. Dit speelt op zijn beurt dan weer wel mee voor de rangschikking dus zorg ervoor dat mensen op je pagina willen klikken door ze te overtuigen in dit kort stukje tekst.
- Headers : Deze elementen zijn je (tussen)titels, ze zorgen ervoor dat je inhoud logisch is ingedeeld. Gebruik één hoofdtitel (H1) en verdeel de rest van je inhoud onder andere tussentitels (H2,H3,…). Vergeet bovendien niet je keywords te gebruiken in deze titels. Hoe belangrijker je titel (met H1 als belangrijkste) hoe meer invloed ze zullen hebben op je SEO score.
- Alt text : Dit element zorgt voor de descriptie van afbeeldingen. Zoekmachines kunnen geen afbeeldingen lezen maar de ‘alt text’ dus wel, hierdoor weten ze waar je afbeelding over gaat.
Architectuur
Hoe zit het in elkaar en hoe is alles verbonden op je website, dat is waar de architectuur vooral rond draait. Hierbij zijn er enkele belangrijke factoren die meespelen voor SEO :
- Internal links : Van een bepaalde pagina linken naar een andere pagina binnen je website. Het is iets heel simpel, maar ook heel belangrijk voor je SEO. Om het simpel te stellen, hoe meer er naar een bepaalde pagina wordt gelinkt, hoe belangrijker die pagina wordt aanzien door zoekmachines.
- External links : Deze links gaan niet naar pagina’s op je eigen website maar naar die van anderen. Link je naar content met een hoge kwaliteit op een website met autoriteit? Dan zal je zelf ook betrouwbaarder overkomen bij zoekmachines.
- URL : Dit is het adres van je pagina. Zorg ervoor dat deze duidelijk maakt waar de pagina over gaat maar hou het kort en bondig.
- Veiligheid : Zoekmachines willen geen onveilige pagina’s aan hun gebruikers voorschotelen. Zorg er daarom dus voor dat je aan zoekmachines bewijst dat je website veilig is door te beschikken over een SSL certificaat. Deze is enorm belangrijk, beschik je niet over een SSL certificaat op je website, dan kan je het eigenlijk al vergeten. Een website met een SSL certificaat is meestal te herkennen aan het (groene) slotje voor de URL-balk.
- Mobiel vriendelijkheid : Meer dan de helft van de zoekopdrachten worden tegenwoordig gedaan via een mobiel apparaat. Zoekmachines weten dit uiteraard en testen websites op hun mobiel vriendelijkheid. Is je website niet geoptimaliseerd voor zulke apparaten? Dan wordt het tegenwoordig al heel moeilijk om een goede ranking te krijgen.
- Laadsnelheid : Opnieuw een hele belangrijke, zorg ervoor dat je website niet te traag is. Dit is een grote factor voor je zoekranking. Gemiddeld verlaten ook nog eens meer dan de helft van de bezoekers je pagina als deze niet laadt binnen de 3 seconden. Duidelijk dus dat een snelle laadtijd onmisbaar is.
Off-page SEO
Nu we de belangrijkste factoren hebben opgesomd voor on-page SEO, is het tijd voor off-page SEO. Deze vorm van zoekmachine optimalisatie heb je vaak minder onder eigen controle aangezien ze niet rechtstreeks aan te passen zijn op je website.
Backlinks
Backlinks zijn eigenlijk gewoon andere websites die naar jouw pagina linken. Dit heeft een grote invloed op je SEO aangezien zoekmachines ervan uitgaan dat als een bepaalde pagina links krijgt van andere websites, de kwaliteit van de pagina hoogstaand is.
Ga er nu niet voor zorgen dat elke willekeurige website naar jouw website gaat linken. Zoekmachines vinden de kwaliteit van deze backlinks veel belangrijker dan de kwantiteit ervan. Een link van een belangrijke website binnen jouw sector is dus veel beter als 20 links van willekeurige websites met weinig autoriteit.
Bounce rate
De bounce rate staat voor het percentage van bezoeken waarbij de bezoeker snel weg ging en geen interactie heeft gehad met de website. Als je een hoge bounce rate hebt op een pagina, leiden zoekmachines hieruit af dat de pagina van slechte kwaliteit is of niet relevant was voor de bezoeker. Vervolgens zullen ze je pagina dus laten zakken in de zoekresultaten.
Domain age
Is een website redelijk oud en bestaat hij nog steeds? Dan is de kans groot dat deze het vertrouwen van zoekmachines al heeft gewonnen. Als je een gloednieuw domein hebt gekocht voor je website kan je dus niet verwachten dat deze direct gaat scoren in Google. Je hebt namelijk het vertrouwen nog niet gewonnen.
Dit betekent niet dat het onmogelijk is om een hoge plaats te krijgen in de zoekresultaten. Je zal er alleen wat harder voor moeten werken en langer moeten wachten voor je er echt resultaat van zult zien.
Geografie
Als iemand in een bepaalde locatie en/of in een bepaalde taal iets opzoekt willen zoekmachines informatie weergeven dat relevant is voor die locatie en/of taal. Stel dat je bijvoorbeeld in het Nederlands iets opzoekt, dan wil je niet opeens op een Duitstalige pagina terechtkomen.
Heb jij vooral klanten in België die Nederlands spreken? Maak dan geen Engelstalige website. Vermeld ook duidelijk op je website waar je bedrijf actief is. Zo kunnen zoekmachines je in de zoekresultaten zetten voor zoekopdrachten met deze locatie erin.
Ben je bijvoorbeeld vooral actief in een bepaalde stad? Vermeld dit dan op je website, als iemand dan bijvoorbeeld zoekt naar jouw dienst/product + je locatie is de kans groot dat je bovenaan de zoekresultaten komt te staan (afhangend van de concurrentie).
Conclusie
We zijn bij het einde 🎉 Je hebt nu een basiskennis van SEO en je weet wat het is, wat je er aan hebt en hoe het werkt.
Nu is het tijd om deze kennis om te zetten tot actie. Bekijk je eigen website of die van je werkgever en check wat je zou kunnen optimaliseren. Je zult nu vast genoeg ruimte voor verbetering zien.
Heb je professionele hulp nodig met SEO voor je website? Contacteer mij dan vrijblijvend, ik help je graag verder! 😀