fbpx

7 tips voor een succesvolle online marketing strategie

Online marketing analyseren

Een online marketing strategie kan je helpen om op een doeltreffende manier je doelgroep te bereiken op het internet. Ten opzichte van traditionele marketingmogelijkheden kan je veel gerichter te werk gaan en heb je toegang tot meer data die aantoont hoe effectief je campagnes nu echt zijn.

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, en je soms wel heel veel data te zien krijgt, kan online marketing nogal overweldigend worden. De makkelijkste manier van marketing is het dus zeker niet en als je niet goed weet wat je doet, kunnen de resultaten wel eens tegenvallen.

Steek je er echter voldoende tijd in en heb je kennis van zaken? Dan is het je investering dubbel en dik waard.

Wil je graag starten met online marketing of ben je al een tijdje bezig maar krijg je nog niet de gewenste resultaten? In dit artikel geef ik enkele praktische tips om jouw online marketing strategie doeltreffender te maken.

1. Kies de juiste vorm

Er zijn enorm veel vormen van online marketing : zoekmachine optimalisatie (SEO), Google Ads, Facebook Ads, Instagram Ads, LinkedIn Ads,… Maar van welke vorm moet jouw onderneming nu gebruik maken?

Dit hangt van verschillende factoren af, zoals de sector waar je in zit of de doelgroep die je voor ogen hebt. In het ideale scenario test je elke mogelijkheid een keer uit en kijk je wat het beste werkt voor jouw onderneming. Dit is echter voor de meeste bedrijven verspilling van tijd en/of geld. 

Kies daarom eerst, na voldoende onderzoek, één of twee vormen van online marketing uit en bouw daar een strategie rond. Kijk vervolgens of je daar resultaat uit kan halen. Je kan later nog steeds je strategie aanpassen en uitbreiden.

Denk dus eerst goed na: “Met welke vorm van online marketing kan ik mijn doelgroep het beste bereiken?”.

Wat ons dan ook direct naar de tweede tip brengt, namelijk …

2. Denk goed na over je doelgroep

In tegenstelling tot veel andere advertentiemogelijkheden, kan je bij online advertenties duidelijke doelgroepen instellen. Op de meeste online advertentiekanalen kan je bepaalde specificaties van je doelgroep ingeven zoals bijvoorbeeld locatie en leeftijd. Bij sommige kanalen kan je zelfs nog veel gedetailleerder te werk gaan.

Zo kan je bij Facebook Ads bijvoorbeeld advertenties tonen aan mensen met bepaalde interesses of een bepaalde functie binnen een bedrijf. 

Bij Google Display advertenties kan je bijvoorbeeld specifiek een doelgroep maken van mensen die actief op zoek zijn naar jouw soort dienst of product. 

Daarnaast kan je op basis van je doelgroep ook je content (inhoud) gaan afstellen door je vragen te stellen zoals:

  • Wat voor soort content zouden ze interessant vinden?
  • Welke stijl moet ik toepassen?
  • Hoe kan ik ze overtuigen?
  • Wat vinden ze belangrijk?

Neem dus eens een kijkje naar de verschillende mogelijkheden en definieer je doelgroep zo precies mogelijk om de juiste mensen te kunnen bereiken.

3. Blijf testen en analyseren

Stel je voor : Je hebt je eerste advertentie geplaatst op Facebook. Na enkele dagen hebben duizenden mensen je advertentie gezien, enkele daarvan hebben beslist om op je link te klikken, maar niemand heeft iets gekocht of contact met je opgenomen. 

Dit kan natuurlijk ontmoedigend zijn, maar je kan er vooral dingen uit leren. Trek hier dus niet te snel conclusies uit, maar stel jezelf vragen zoals :

  • Heb ik de juiste doelgroep ingesteld?
  • Is mijn website/pagina wel goed genoeg?
  • Wekt mijn tekst/foto wel genoeg interesse op?
  • Is het aanbod in deze advertentie wel interessant genoeg?

Analyseer de verschillende factoren die het succes van je online marketing campagne kunnen beïnvloeden. Verander vervolgens wat elementen aan je campagne die eventueel een positieve impact kunnen hebben op de resultaten.

Laat deze aangepaste campagne voldoende tijd lopen en analyseer vervolgens de resultaten die er zijn uitgekomen. Vergelijk deze met de vorige versie(s), zijn de resultaten van je nieuwste campagne beter als de vorige(n)? Top, maar stop daar niet…

Blijf testen en analyseren, zo kan je online marketing campagne keer op keer beter en winstgevender worden.

4. Stel duidelijke doelen op

Wat is nu eigenlijk precies het doel van je online marketing strategie?

De eerste stap is weten wat voor soort doel(en) je voor ogen hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten doelen voor een online marketing campagne. 

Denk bijvoorbeeld aan :

  • Meer verkoop genereren
  • Doelgroep op de hoogte brengen van je dienst/product
  • Naamsbekendheid verhogen
  • Mensen informeren

De tweede stap is om vervolgens een cijfer te plakken op dat doel. Zo krijg je een duidelijk beeld van het succes van je online campagne.

Zo kan je bijvoorbeeld puur naar de winst gaan kijken : “Wat heeft deze advertentie mij al dan niet opgeleverd deze maand?”. Je kan bijvoorbeeld ook enkel kijken naar het aantal clicks dat je advertentie heeft gekregen. 

Vaak zal je echter best een combinatie van verschillende gegevens moeten maken om tot een duidelijk doel te komen. Zo kan je bijvoorbeeld concreet zeggen dat je minimum 200 clicks wilt halen en daaruit 3 extra verkopen wilt genereren op een maand tijd.

Het leuke aan online marketing is dat je deze gegevens ook echt zal kunnen zien. Zo kan je deze weer gaan analyseren en verbeteren waar mogelijk.

Als je net van start gaat met online marketing, kan het moeilijk zijn om duidelijke doelen te hebben, je weet namelijk nog niet goed wat je kan verwachten. Staar je hier dan ook niet blind op, maar probeer enkele dingen uit met een kleiner budget. Kijk vervolgens welke resultaten je daar uit kan halen en probeer op basis daarvan je doelstellingen en budget op te stellen.

Stel duidelijke doelen voor je online marketing strategie, zo weet je of je een campagne effectief geslaagd kan noemen en of je ergens kan bijsturen.

5. Zorg dat je website in orde is

Bijna al je online marketing campagnes zullen verwijzen naar je website. Het is dan ook cruciaal dat deze volledig in orde is.

Zorg er onder andere voor dat je een moderne website hebt die gebruiksvriendelijk is op alle apparaten en bezoekers aanzet tot actie.

Snelheid is ook niet onbelangrijk, een snelle website zet meer bezoekers om tot potentiële klanten. De meeste mensen verlaten je website namelijk als deze niet snel genoeg laadt. Daarnaast verhoogt een snelle website de gehele gebruikerservaring voor de bezoeker waardoor deze sneller een positief gevoel krijgt bij je merk.

Een online marketing strategie valt of staat met de website, zorg er dus voor dat de jouwe modern, geoptimaliseerd en gebruiksvriendelijk is op elk apparaat.

Wil je graag zo een website? Bekijk dan eens mijn web design aanbod en vraag gratis advies aan op maat van jouw bedrijf.

6. Bouw vertrouwen op

Je wilt natuurlijk dat je online marketing strategie voor meer verkoop zorgt. Dat betekent echter niet dat bijvoorbeeld al je advertenties voor de directe verkoop moeten gaan. Dit werkt in de meeste gevallen zelfs averechts. Stel jezelf maar eens de vraag : Koop jij ooit iets van een bedrijf dat je niet eens kent?

Probeer dus eerst een band op te bouwen met je doelgroep door ze bijvoorbeeld gratis te helpen of op de hoogte te brengen van de meerwaarde die jij hen kan bieden, zonder dat dit een duidelijk verkoopspraatje is.

Schrijf bijvoorbeeld artikels vol met handige tips die gerelateerd zijn aan de dienst of het product dat je aanbiedt (zoals dit artikel 😇). Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook ervaringen delen van vorige klanten met een video of een case study laten zien van één van je vorige projecten, waarin je duidelijk toont hoe jij meerwaarde hebt kunnen bieden bij een van je vorige klanten.

Op deze manier kweek je vertrouwen en dat maakt het makkelijker voor potentiële klanten om je dienst/product aan te schaffen.

7. Doe aan ‘retargeting’

Een bezoeker zal zelden of nooit bij zijn eerste bezoek iets aanvragen op je website. Zorg er dus voor dat je potentiële klanten, die al interesse hebben getoond in je aanbod, terug bereikt.

Dit kan je doen met ‘retargeting’, hierbij zet je advertenties in die getoond zullen worden aan mensen die al in aanraking zijn gekomen met je aanbod. Zo zijn ze bijvoorbeeld al eens op je website geweest en krijgen ze vervolgens een advertentie te zien die meer vertelt over je dienst/product.

Bij tip 6 heb ik bijvoorbeeld al aangeraden om content te delen en adverteren die je doelgroep interessant of behulpzaam kan vinden en het vertrouwen verhoogt. Vond iemand het interessant genoeg om te bekijken? Dan is het mogelijk dat die persoon geïnteresseerd is in je aanbod. Met retargeting kan je hem/haar terug bereiken en hopelijk omzetten tot betalende klant.

Door opnieuw te adverteren op mensen die al interesse hebben getoond, verklein je het risico dat ze je vergeten of naar een concurrent gaan en verhoog je de kans dat ze je aanbod in overweging nemen.

Retargeting is een optie op verschillende advertentiekanalen zoals Google en Facebook. Voor het opzetten van een retargetingcampagne moet je vaak wel hulp krijgen van je website beheerder (tenzij je dit zelf kan).

Conclusie

Online marketing kan heel winstgevend zijn, test het dus zeker een keer uit voor jouw onderneming. Denk na een mislukte campagne echter niet direct dat het niet bij je bedrijf past, maar denk na over wat je kan verbeteren.

Test en analyseer verschillende advertenties op het juiste kanaal en zorg dat je duidelijke doelen voor ogen hebt.

Zorg er daarnaast ook voor dat je website in orde is en dat je het vertrouwen van een potentiële klant wint om hem daarna eventueel om te zetten tot betalende klant.

Heb je hulp nodig bij het opstellen en/of uitvoeren van je online marketing strategie? Neem dan gerust eens contact met mij op 😀

Share on facebook
Share on linkedin
Vince Colson

Vince Colson

Ik ontwerp, ontwikkel en optimaliseer professionele websites die meer resultaten opleveren voor lokale KMO's.